L’autor

Vaig arribar al món un 26 de febrer de 1976, tot just havent dinat. Haver estat el sisè i l’últim de la colla m’ha donat alguns privilegis en l’adolescència i també certa perspectiva inter-generacional. Em considero una persona inquieta, observadora i activa. Des de l’any 2007, comparteixo la vida amb la Berta i l’any 2011 vam tenir el nostre primer fill, en Pol.

Formació i àmbit professional

Vaig estudiar Ciències Ambientals, quan tot just naixien els estudis i ningú sabia en què s’ocuparien els ambientòlegs. No podia imaginar aleshores que aquests estudis em portarien a conèixer persones íntegres, socialment compromeses i humanament meravelloses, ni que em despertarien un esperit crític amb els processos socio-econòmics i polítics que imperen arreu, a més d’un gran interès per entendre i explicar les tensions emergents entre desenvolupament humà i sostenibilitat ambiental.

Entre els anys 2000 i 2005, vaig fer un Màster i una tesi doctoral al Regne Unit, aquesta última relacionada amb el canvi climàtic, els mercats emergents de drets d’emissió, les comunitats rurals i la gestió dels boscos. Actualment, sóc investigador sènior ‘Ramón y Cajal’ a l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona i mantinc la meva afiliació professional amb l’Escola de Desenvolupament Internacional, a la Universitat d’East Anglia (Regne Unit), i amb el Màster en Política Ambiental de la Universitat de Cambridge. Participo com a autor del Cinquè Informe sobre Canvi Climàtic de l’IPCC de les Nacions Unides i sóc membre del consell editorial de les revistes científiques Journal of Peasant Studies i Global Environmental Change.

Llibres i blogs

Sóc un lector constant de llibres relacionats amb la feina i de novel·les de temàtiques diverses.

En la primera categoria, no em puc estar de recomanar el clàssic d’en Joan Martínez Alier “El ecologismo de los pobres” (2002), sobre les lluites per la conservació ambiental que duen a terme els més pobres del nostre planeta, o el de José Manuel Naredo “Las raíces económicas del deterioro social y ecológico. Más allá de los dogmas”. El llibre d’en John F. McCarthy “The Fourth Circle: A Political Ecology of Sumatra’s Rainforest Frontier” (2006) és per aquells interessats en l’ecologia política de la deforestació a l’Àsia i el llibre d’en Matthew Paterson i en Peter Newell “Climate Capitalism” és una relat relativament breu i alhora detallat sobre l’estat actual de la ciència, la política i l’acció en l’àrea del canvi climàtic. Si vau seguir la polèmica als mitjans de comunicació i a internet sobre els correus electrònics a la Universitat d’East Anglia, que suggerien un possible frau en la manipulació de dades climàtiques, us recomano que llegiu “The Climate Files – The Battle for The Truth About Global Warming”, una cronologia i una explicació molt acurada de tot el que va passar escrita pel periodista britànic Fred Pearce.

Com a novel·les, us recomano “La Dona de Verd”, de l’Arnaldur Indridason, que vaig llegir sense parar en tres nits i que té un ritme frenètic; “Shantaram”, d’en Gregory David Roberts, una aventura biogràfica de ritme trepidant situada a la ciutat india de Mumbai. I, perquè no, “La Ciencia y la Vida”, una conversa entre el filòsof José Luis Sampedro i el cardiòleg Valentí Fuster. Finalment, us recomano una novel·la en un anglès molt entenedor: “The Reluctant Fundamentalist” d’en Mohsin Hamid, que us submergirà en la joventut i les vivències d’un jove paquistaní als Estats Units i en especial en l’efecte embriagador que comporta viure el somni americà de molt, molt aprop.

Finalment, la quantitat de pàgines i blogs que tracten temes ambientals o de desenvolupament internacional és molt extensa, així que només poso a continuació els d’aquells de persones que conec i que respecto personal i professionalment: Miquel Ortega, sobre medi ambient, globalització i canvi climàtic; Jesús Ramos Martín, sobre economia ecològica i una diversitat de temes ambientals; i Dan Smith, sobre política internacional i desenvolupament. He inclòs altres blogs d’altres col·legues professionals o de caràcter institucional a la secció “Blogroll” de la pàgina principal.